Prasklý implantát při kojení

Prasklý implantát při kojení

Lenka
Lenka  |  návštěvník  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
před 4 lety jsem podstoupila augmentaci. Chodím na pravidelná ultrazvuková vyšetření, ale během dnešní kontroly vyšlo najevo, že mám prasklý implantát (zesílení stěny implantátu o cca 6mm a uvolňování silikonu do uzliny v podpaží). Žádný úraz ani nehodu jsem neměla, takže důvod ruptury není znám. Prs s prasklým implantátem je větší, než druhý, což jsem připisovala kojení, protože syn tento prs upřednostňuje.
Můj problém ale je, že mám 8měsíčního syna, kterého kojím a plánuji další těhotenství. Na konzultaci ke svému operatérovi jdu vzhledem k uzavření kliniky až za 3 týdny, a proto Vás prosím o radu a odpověď na mé otázky.
1. Může se uniklý silikon (až do uzlin) dostat do mateřského mléka, a tím ohrozit mé dítě?
2. Je možné vyjmout prasklý implantát v době kojení?
3. Za jak dlouho je možné znovu otěhotnět po vyjmutí implantátu?
Předem moc děkuji za odpověď,
Lenka
MUDr. Jiří Paděra - Perfect Clinic  |  Premium member  |  Plastická chirurgie  |  Praha
  • 1838 odpovědí
  • 278 Likes
Dobrý den, silikon se vychytává v mízních uzlinách a do mateřského mléka by se dostat neměl. Prasklý implantát by se měl jistě odstranit co nejdříve. Záleží také na operačním přístupu. Nejlépe, pokud je jizva v podprsní rýze. Pokud by byla jizva kolem prsního dvorce, tak by jste neměla kojit. Vzhledem k délce Vašeho kojení je jistě možné toto již ukončit. Odstraněním implantátu samozřejmě dojde ke změně tvaru prsu a tedy výrazné asymetrii obou prsů. Nejlépe by asi bylo vyměnit prasklý implantát za nový. Uvažovat nyní o dalším těhotenství rozhodně nedoporučuji. dr.Paděra
Lenka
Lenka  |  návštěvník  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den pane doktore, moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Ano, řez byl veden kolem prsního dvorce, takže bych kojení měla ukončit. Z prsu s prasklým implantátem bych mohla mléko odsát pomocí odsávačky a kojit pouze z prsu levého a postupně malého odstavit.

Ještě vás prosím o radu ohledně dalšího těhotenství.Váš názor je neuvažovat nyní o dalším těhotenství. Myslíte že není vhodné otěhotnět nyní před odstraněním implantátu a případnou replantací, nebo myslíte, že to není vhodné ani po operaci?

Má klinika bude ještě tři týdny uzavřena a teprve pak jsem objednána na konzultaci(18.8.). Než dojde k operaci, bude to také jistě chvíli trvat. Píšete, že implantát se má vyndat co nejdříve, není to příliš dlouho?

Ještě jednou moc děkuji za odpověď. Lenka

Reakce na Lenka

MUDr. Jiří Paděra - Perfect Clinic  |  Premium member  |  Plastická chirurgie  |  Praha
  • 1838 odpovědí
  • 278 Likes
Poškozený implantát by v prsu neměl zůstat, neboť i když není silikon zdravý škodlivý, bude se vychytávat v uzlinách v podpaží a může navodit zánětlivé reakce v prsu. Vlastní odstranění implantátu není akutní otázka, ale odstranit by se měl. Riziko jizvy kolem prsního dvorce spočívá v obnažení prsní žlázy a sekrece mléka při nemožnosti jeho odtoku ven prsní bradavkou může znamenat riziko hromadění mléka v dutině po implantátu případně v dutině kolem implantátu. Takže uvažovat v této chvíli o případném dalším těhotenství mi připadá nerozumné. Paděra
1paja1  |  návštěvník  |  Praha
  • 15 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
chtěla bych Vás, lékaře, poprosit o radu ohledně kojení. V lednu 2011 jsem podstoupila augmentaci, rez dvorcem, implantát anatomicky pod sval, objem 290 ml. Necelých 6 měsíců pote se mi podařilo otěhotnět, coz můj operater nepokládal za problém a několikrát me také ujišťoval, že kojení problém nebude. Nyní mám doma několikadenní vytouzene díte a kojení bohužel problém je. Prsa mám tvrdá, občas horka a mléko témeř zádné. Proto vás tedy prosím o radu, zda zkoušet kojit nebo co dělat v případe, že to nebude mozné? A nebo naopak, co dělat v případe, že se mléko tvořit bude, ale nebude jej mozné odsat?
Děkuji Vám za Vaše rady

Reakce na 1paja1

  • 4341 odpovědí
  • 1248 Likes
Dělám augmentace 20 let. Mám mnoho pacientek, které po augmentaci kojily, zatím jsem něměl žádnou, která by přišla se stížností s propblémy při kojení. Nemyslím, že je souvislost problémy s kolením a augmentací ani ve Vašem případě. Pokud by měl být problém v souvislosti mohl by být jednostranný, ale je li to celkově a oboustranně nemělo by to mít souvislost. S tímto problémem se obraťte spíš na specialisty z oboru porodnictví a pediatry, kteří léčí problémy s laktací. Asi bych kojení přez to doporučil a zkoušel. Zkoušejte odstříkávat a řídit se pokyny specialisovaného pediatra, či gynekologa.
Zdraví Dr. Tomášek  6079... Zobrazit číslo 607990077  Telefon
www.plasticka-chirurgie-praha.cz

Reakce na MUDr. David Tomášek

Lenka
Lenka  |  návštěvník  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
já jsem po augmentaci kojila bez problémů 14 měsíců. Dokonce jsem během kojení podstoupila výměnu prasklého implantátu (to bylo mému synovi 9 měsíců). Ač se kojení zdá jako přirozené a samozřejmé, tak začátek je opravdu boj. Přikláním se k názoru pana doktora, že problém není spojen s augmentací. Určitě se obraťte na laktační poradkyni z Vašeho okolí, mně ta moje v začátcích velmi pomohla, nejen radou, ale také psychickou podporou. Na internetu jich určitě naleznete několik. Že máte prsa tvrdá a horká mi spíš připadá, že mléka se Vám tvoří dost, jen je možná problém se spouštěcím reflexem nebo miminko správně nesaje apod.. Laktační poradkyně Vám poradí jak miminko naučit sát a hlavně jak o prsa pečovat,než se laktace ustálí, aby se předešlo zánětům apod.
Lenka

Reakce na Lenka

1paja1  |  návštěvník  |  Praha
  • 15 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den, Lenko,
muzu vědet, v jakem míste byl veden rez a po jake dobe od operace jste kojila? U me byl rez veden dvorcem a na netu jsem se docetla, že prave toto by mohl ten problém, neboť krátce po operaci muže dojit k ucpání mlekovodu a tak minimalne ke snížení moznosti kojit.
Děkuji

Reakce na 1paja1

Lenka
Lenka  |  návštěvník  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
já měla tři roky po operaci, když jsem začala kojit, řez byl veden dvorcem. Určitě nespoléhejte na informace z internetu a opravdu Vám doporučuji zařídit si návštěvu laktační poradkyně u Vás doma.Lékaře můžete taktéž kontaktovat, ale ten Vás nemůže navštívit v domácím prostředí právě v době kojení, aby odhalil problém. Lékař většinou již pouze řeší vzniklý zánět. Mám několik kamarádek, které implantáty nemají a kojení se jim nepodařilo. Jsem laik, ale myslím si, že kdyby operace způsobila problém, tak by se netýkal všech mlékovodů. Ucpaný mlékovod velmi bolí a domnívám se, že byste cítila konkrétní místo,odkud mléko neodchází. Problém by zpočátku nebyl v celém prsu. Já měla na začátku laktace prsa tvrdá jako kámen a na bolest a horkost jsem v porodnici dostávala Paralen. Musela jsem prsy několikrát denně masírovat v horké sprše vodě a odstříkávat mléko.A před každým kojením jsem chodila prsa nahřívat (vlhké horko,takže sprcha)a pila jsem horký čaj ke spuštění laktace. Problémy jsem naopak měla spíše v horní polovině prsů směrem k podpaží, kde mi mléko nejvíce stagnovalo(tyto problémy nejsou spojeny s implantáty)
Skutečně si myslím, že Váš problém není způsoben operací. Neváhejte kontaktovat laktační poradkyni. Já jsem z Prahy 5 a kontaktovala jsem tuto paní http://www.sos-kojeni.wz.cz/. Držím Vám palce, nevzdávejte to jen kvůli tomu, co jste se dočetla na internetu. Hlavně ale mějte na paměti, že nejdůležitější je, abyste byla v psychické pohodě. Kojení opravdu není to nejdůležitější co svému dítěti dáte, miminko potřebuje vyrovnanou maminku.Moje generace celá vyrostla na sunaru a jsmezdraví a šťastní : ).Lenka

Reakce na 1paja1

MUDr. Robert Remeš  |  Premium member  |  Plastická chirurgie  |  Chrudim
  • 1280 odpovědí
  • 43 Likes
Dobrý den. Podle popisu není problém způsobený implantáty a měla byste ho i bez augmentace. Teoreticky je po řezu kolem dvorce možná neprůchodnost některých mlékovodů, nebo projizvení části žlázy. Ale dosud jsem to u svých pacientek nepozoroval. Jak radí kolegové, obraťte se na specialisty zabývajícími se kojením a nenechte se odbýt, že za to může prodělaná operace. To je totiž daleko méně pravděpodobné, než problémy způsobené jinými příčinami. Nashledanou, dr. Remeš
  • 4341 odpovědí
  • 1248 Likes
Vaše situace je opravdu svízelná, protože kojení je ze všeho nejpřednější, na to tady jste. Měl jsem pacientku, která nosilka 2 roky prasklý implantát. Vždy je největší problém s uzlinami. Silikon vstřebávají až do chvíle kdy je obsah silikonu úplně pohltí a tento se dostává na další úroveň uzlin. Nejhorší je ovšem psychika, a strach problémů, které Vás vedou ke stresu, který ovlivňije i kvalitu mléka, možná víc než volný silikon v uzlinách. Uvažuji li, že bych to měl mít doma, asi bych pozvolna ukončil kojení a pak hned řešil prasklý implantát řezem z podprsní rýhy. Tímto přístupem se nejlépe reviduje dutina, ale za cenu jizvy. Nerad to dělam, ale v tomto případě bycvh to asi tak řešil.
Tak Držím palce....
Zdraví Dr. Tomášek  6079... Zobrazit číslo 607990077  Telefon www.plastická-chirurgie-praha.cz
Lenka
Lenka  |  návštěvník  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den pane doktore,
moc Vám děkuji za radu, hovoříte mi z duše. Prosím ještě o Váš názor. Myslíte si, že uniklý silikon by se mohl nějakou cestou (buď prosáknutím přes sval nebo přes uzliny)dostat do mléka? Měla bych ukončit kojení z prsu s prasklým implantátem okamžitě a pokračovat pouze s prsem druhým (a samozřejmě pomalu miminko odstavovat)? Tuto cestu nyní zkouším, ale syn se "špatného" prsu dožaduje a "zdravý" odmítá.
Vím, že na tento dotaz je těžké odpovědět, protože nějaká cesta silikonu do mléka je určitě možná : ). Kéž by se tak dalo někde na silikon otestovat : )
Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Lenka

Reakce na Lenka

  • 4341 odpovědí
  • 1248 Likes
To patrně nikdo zatím nezkoumal.
Sám se snažím přimět se k myšlence, že by se mi to stalo doma. Nedokážu si představit, že bych volil zastavení laktece svému dítěti když je mateřské mléko tak významné. Stejně jako nebát se dát mu mléko z prsu, který hluboko pod svalem má volný silikon. Ať zvolíte cokoliv tak zatím společnost pro využití silikonu v medicíně (Equam) má mnoho důkazů o tom, že silikon škodlivý není.
Zdraví Dr. Tomášek  6079... Zobrazit číslo 607990077  Telefon
MEDICOM Clinic  |  Premium member  |  Praha, Brno, Ústí nad Labem
  • 1210 odpovědí
  • 36 Likes
Vážená paní,

silikonový gel zůstvá při prasknutí v těsné blízkosti obalu, tedy v dutině kolem implantátu. Šíření silikonu tohoto typu není nikde v odborné literatuře popsáno. Navíc se domnívám, že diagnostika ultrazvukem sotva toto může na mikroskopické úrovni prokázat. Již jsem se setkal s rupturou implantátu během kojení, také se situací, že po kojení vznikla kapsulace. Akutně Vám jistě nic nehrozí, silikon se do mateřského mléka nemůže dostat. Měla byste podstoupit ještě mammografické vyšetření, případně další, typu computerové tomografie nebo nukleární magnetické rezonance. Též bych Vám doporučil ukončit kojení. V dohledné době, tj. během několika týdnů, by bylo vhodné implantát vyměnit. Současná aktivita mléčné žlázy je pro tuto operaci velmi nevýhodná. Zajisté po návratu z dovolené naštivte svého původního operatéra, on nejlépe ví, jakou operační techniku použil, kam implantát umístil, jaký typ materiálu použil.

Srdečně Vás zdravím,
prim. MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., plastický chirurg.
anonym  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den, koukám že mám stejný problém, dnes jsem se dozvěděla že mám prasklý silikon, také kojím a klinika bude na tři týdny uzavřena, čekám zda mám nárok na reklamaci a zda se mě ujme jiná klinika, žádná sranda to tedy není jak po finanční stránce, tak i rychle ukončit kojení když mi dítko bez prsu ani neusne. Takže hodně štěstí všem Monika.
MUDr. Josef Hrbatý  |  Basic member  |  Plastická chirurgie  |  Karlovy Vary
  • 91 odpovědí
  • 30 Likes
dobrý den,
chci se zeptat, jak dlouho máte implantáty a víte od jaké firmy implantát je? Kde vám byly implantovány.
Nemělo by se nic stát, gel je vysoce kohesivní, tzn že není tekutý, takže by nemělo dojí k jeho prostupu do okolní tkáně.
Můžete se mi ozvat na tel.č. XXXXXXXXX nejlépe smskou, pak se můžeme domluvit na dalším.
zdravím, dr.Hrbatý J.
MUDr. Otakar Lucák  |  Premium member  |  Plastická chirurgie  |  Praha
  • 1323 odpovědí
  • 61 Likes
Rádi se Vás ujmeme, naše klinika v Ostravě má neomezený provoz i o prázdninách.Abych Vám mohl přesněji odpobědět,prosím napiště mi následující : 1) jak dlouho jste po zvětšení prsou, 2) pokud víte - tak značku implantátů, n Kde máte uložené jizvy , 4) jak staré je miminko a jak dlouho kojíte. Můžete mi psát přímo na náš pracovní mail : info@plastickachirurgie.com Myslím, že se dá vymyslet způsob jak to vše zvládnout.Přeji hezký den prim.MUDr.Otakar Lucák,Ostravaý

Reakce na MUDr. Otakar Lucák

anonym  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Po zvětšení prsou jsem tři roky, mám 360 ml anatom firmy nagor pod svalem. Firma Nagor nabízí doživotní záruku od 1.1.2009 já jsem podstoupila operaci 5.2009 takže pokud jsem nedostala staré skladové implantáty měla bych je mít v záruce, stále čekám na vyjádření firmy. Operována jsem byla v Brně, jsem z Ostravy, ták bych byla raději kdyby se mě ujala klinika v mém okolí. Řez mám vedený pod prsy a kojím 20 měsíců, potřebovala bych zároveň s výměnou prasklého implantátů i pexy protože z větších trojek během laktace jsem měla i velikost šest, takže mám spoustu kuže navíc a bradavky mi koukaj dolu, což je špatné když už jsem se jednou k zvětšení odhodlala a levné to taky zrovna nebylo, takže je to zapotřebí opravit.
Lenka
Lenka  |  návštěvník  |  Praha
  • 5 odpovědí
Dobrý den,
já jsem si nakonec počkala na otevření kliniky a mého operatéra. Měla jsem implantáty McGhan implantované v roce 2007. Platila jsem si pouze pobyt a předoperační vyšetření.Kojení mému operatérovi nevadilo, jen mám o jizvu navíc. Původně jsem měla implantáty vložené řezem ve dvorci, výměna proběhla řezem v prsní rýze.Domnívám se, že výměna implantátu by stejně asi proběhla prsní rýhou i bez kojení, kvůli lepší dostupnosti k vyčištění dutiny. Ihned po návratu domů (druhý den ráno) jsem malého zase nakojila.Po výměně jsem bez problémů kojila ještě téměř 7 měsíců a přestala jsem až kvůli dalšímu těhotenství. Z několika zdrojů mi potvrdili, že silikon se do mateřského mléka nedostane a i kdyby tak bez problémů projde trávicím ústrojím a je vyloučen.Přeji hodně štěstí Lenka

Reakce na Lenka

anonym  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 3 odpovědí
Reklamace mi byla schválena, ale i ták za operaci budu muset platit kolem třiceti tisíc, což mi přijde hodně pouze za výměnu:-((((

Reakce na anonym

MUDr. Otakar Lucák  |  Premium member  |  Plastická chirurgie  |  Praha
  • 1323 odpovědí
  • 61 Likes
Bez bližších informací nejde naVaše komentáře reagovat žádnou konkrétní přesnou odpovědí. Pokud byste měla zájem můžete se k nám dostavit na konzultaci po tel. objednání na recepci v prac. hodiny :  596 ... Zobrazit číslo 596 123 854  Telefon nebo  721 ... Zobrazit číslo 721 520 420  Telefon . MUDr.Lucák,Ostrava

Související recenze a zkušenosti

Doktor ve Vašem okolí