Dobrý den, byla jsem na aplikaci botoxu do žvýkacích svalů, kvůli bruxismu. Zhruba týden po aplikaci mi začal přeskakovat čelistní kloub na jedné straně. Cítím tlak v oblasti ucha, líce. Přeskočení se objevuje při žvýkání, necítím bolest ani nemám otok, hůře se mi zvyká potrava a cítím jako by tahání. Nyní jsem 14 dní po botoxu a tlak se zlepšil, avšak lipani kloubu a strnulost čelisti ne. Mohla bych poprosit o radu, co dělat. Mohu jíst jen tekutou stravu. Moc vám děkuji. Jandová
Všechny odpovědi na tento dotaz pocházejí od kvalifikovaných lékařů
Dobrý den,
massetery jsou nejsilnějším žvýkacím svalem, tudíž po jejich oslabení pomocí botulotoxinu patří potíže se žvýkáním mezi nejčastější nežádoucí účinky.
Poruchy s čelistním kloubem nejsou v literatuře příliš spojovány se samotnou aplikací botulotoxinu, jsou však poměrně často spojeny s bruxismem. Poruchy kloubu také mohou pramenit například z celkové nestability těla a postury, případně ze špatné okluze.
Bruxismus a poruchy kloubu bych tedy doporučil řešit spíše se zubařem, případně fyzioterapeutem.
Samotné lupání je poměrně častý jev a jen u malého procenta pacientů vyžaduje aktivní terapii.
Pokud tekutou stravu volíte proto, že se Vám hůře žvýká, a ne proto, že například nemůžete ústa dostatečně otevřít, doporučil bych zatím vyčkat, vyhnout se žvýkačkám a přetěžování čelisti, případně svaly prohřívat. Do budoucna je vhodné řešit bruxismus komplexně se zubařem, případně ve spolupráci s ortodontistou nebo fyzioterapeutem.
S pozdravem, Hasala
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.
Nejoblíbenější zákroky
Liposukce
Zvětšení prsou
Operace očních víček
Odstranění kožních výrůstků
Zvětšení rtů kyselinou hyaluronovou