Rekonstrukce obličeje po atrofii obličejových kostí po užívání blokátorů DHT

Josdvor
9. 8. 2020 · Poslední odpověď: 16. 10. 2020

Dobrý den, užíval jsem blokátor hormonů DHT finastearid, kde je neblahým vedlejším účinkem atrofie obličejových kostí. Ovšem ten obličej mě trápí nejvíce. V důsledku toho se mi celkově změnil obličej. Zmenšila se šířka a jařmové oblouky, kost ustoupila pod orbitou. Zmenšila se dolní čelist, celkově se zmenšila šířka brady i její velikost. Angulus mandibuluae se zmenšil a celkově mi vymizely mé testosteronové rysy v obličeji. Vím, že existuje možnost implantátů dolní čelisti a jařmových oblouků, ovšem nevím jaký může být výsledek.

Reklama

odpovědi (2)

Všechny odpovědi na tento dotaz pocházejí od kvalifikovaných lékařů

Dobrý den,
s popisovanými příčinami atrofie kosti v oblasti obličeje jsem se nesetkala. Souhlasím s kolegyní Dr. Vyhnánkovou, že dodatečná vyšetření by mohla pomoci zjistit pravou příčinu. Je ale možné, a z toho bych takto bez bližšího vyšetření vycházela, že máte pouze pocit, že vedlejší účinky léku způsobují jakési zženštění/feminizaci rysů Vaší tváře. To ale neznamená, že kosti musí být atrofované.
Neznám Váš věk a potřebovala bych fotografii, abych mohla Vaši situaci blíže posoudit. Určitě by bylo vhodné doplnit i zobrazovací CBCT vyšetření tvarového skeletu, které ukáže, v jakém stavu máte kosti.
S implantáty se dá docílit moc pěkný efekt – maskulinní rysy a kontury tváře. Pokud bych měla výsledky CBCT a fotografie, možná by vyplynuly i další možné zákroky, abychom docílili požadovaný efekt.
MUDr. Babora Šufliarsky
Maxilofaciální chirurgie
ABClinic Art & Beauty

Praha
Estetická chirurgie, Estetická medicína ...

Dobrý den,
za svoji praxi jsem nikdy neslyšela, že by měl finasterid takovýto nežádoucí účinek. Je to primárně lék na léčbu hyperplazie prostaty. Nejčastějším nežádoucím účinkem u finasteridu je impontence a snížený sexuální zájem.
Pokud se u Vás objevila atrofie kosti, je potřeba celkové vyšetření (interna, revmatologie), které zjistí příčinu atrofie kostí. Z finasteridu to určitě nebude. Takové vedlejší účinky neuvádí ani SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) v příbalovém letáku.
S pozdravem
MUDr. Vlasta Vyhnánková, PhD
Urogynekolog
ABClinic Art & Beauty, Prag

Praha
Estetická chirurgie, Estetická medicína ...
Reklama

Najít další otázky

Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.

Poradit pacientovi
Zeptejte se lékaře