Zeptejte se lékaře Vyřešte své pochybností!

Komplikace po sklerotizaci

kahoba · Vytvořeno: 17. 3. 2020 · Aktualizace: 18. 3. 2020

Dobrý den, Začátkem ledna jse byla na sklerotizaci na kterou chodím jedenkrát ročně již řadu let. Mám vrozenou chronickou žilní nedostatečnost a před 10 lety jsem byla na úspěšné operaci křečových žil a od té doby docházím na sklerotizaci víceméně z kosmetických důvodu. Bolestni nohou ani otoky netrpím a potíže nemám ani ve velkých vedrech. Bohuzel při letošním výkonu došlo na jedné končetine na lytku k rekanalizaci. Pan doktor místo opravil (2 vpichy) a nařídil opět nošení kompresních punčoch na 3 týdny. Po týdnu od korekce jsem měla pocit, že místo je citlivější než jsem po tomto výkonu zvyklá a taky už jsem měla trochu paniku, aby se to opět nějak nezkomplikovalo jsem byla u pana doktora na kontrole a vše dle jeho slov bylo v pořádku. Teď je to 4 týden od korekce a místo je na dotek stále velmi citlivé, zatvrdlinky, které byly trochu větší než jsem po sklerotizaci zvyklá se sice pomalu vstřebávají ale jsou stále na pohmat cítit a bez ohledu na to zda punčochy mám či ne v místě opravy občas pálí, skubne atd. Noha není otekla, zarudla ani nijak tepla ale dane místo vypadá určitě huř než před sklerotizaci a navíc bolí. Diskomfort pociťují pouze v této oblasti. Chtěla bych poprosit o Vas názor,. Moc děkuji!

3 odpovědi

Všechny odpovědi na tuto otázku jsou od skutečných lékařů
  • MUDr. Radek Vyšohlíd

    MUDr. Radek Vyšohlíd

    Nejlepší odpověď
    18. 3. 2020 ·

    23 odpovědÍ

    Dobrý den, ošetření sklerotizací je v případě rekanalizace v pořádku, nicméně k jeho hodnocení nemam detailní informace. Velmi často se používá aplikace pod ultrazvukem. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná ošetření větších žil, pak je to doprovázeno mnohem delším vstřebáváním a tvorbou déletrvajícího pigmentového pruhu na kůži. Citlivost může být též větší, poškození žíly sklerotizací je doprovázeno sterilním zánětem. To je znatelně nepřijemné v ohybech. Tento proces však spontánně odezní. Většinou se doporučuje prodloužit nošení komprese,chodit a užívat podpůrné léky, jako je Detralex .Dále je to lokální péče (lioton  např.).
    Nicméně vždy doporučuji obrátit se na lékaře, který toto ošetření prováděl a konzultovat s ním průběh hojení. V současné době je dobré využít moderní technologie a upřednostnit je před samotnou návštěvou.

    Přeji hezký den

    Radek Vyšohlid

  • MUDr. Jana Vybulková Zavadilová

    MUDr. Jana Vybulková Zavadilová

    18. 3. 2020 ·

    139 odpovědÍ

    Dobrý den,
    těžko celý průběh hodnotit bez znalosti minimálně průsvitu sklerotizované žíly a data prvního zákroku. V každém případě odhojování u větší žíly rozhodně déle než měsíc, popisovaný stav naprosto odpovídá odhojování větší žíly a není třeba s tím dělat víc než poctivě nosit punčochy event. po dvou měsících zatuhlinky rozmasírovávat. Dříve ne, dochází pak k rekanalizaci není-li žíla bezpečně uzavřená. V každém případě ale tyto informace jste měla dostat už před zákrokem.
    S pozdravem
    MUDr. Jana Vybulková Zavadilová
    Bioplastica s.r.o.
    1. klinika bioplastické chirurgie
    bioplastica
    sklerotizace

  • Dobrý den,
    souhlasím s kolegou, doporučuji se obrátit na Vašeho lékaře.

    S pozdravem
    doc. MUDr. Peter Baláž, Ph.D., FEBS, MHA
    www.yesvisage.cz

Informace zveřejňované na Estheticon.cz, nemohou v žádném případě nahradit osobní konzultace mezi pacientem a lékařem. Estheticon.cz nepodporuje komerční produkty ani služby.