Dobry den! Je mi 15 a už od 13 mam gynekostamii.Když si šahnu na prso tak tam cejtim žilky a je tam i trochu tuku.Bradavky mam vystouple a vypada to fakt hrozne.Pravidelne posiluju a cele moje tělo je v pohode az na ty hnusný prsa.Jinak když jsem v chladu nebo si do bradavek štipnu tak se to tak na minutku srovná,ale pak to zas vyleze.Nevím co stim mam dělat.Kluci z posilovaciho fora mi rikali ze mi to zmizi tak v 18 ale ja si myslim,že ne protože muj otec to ma taky takze jsem to nejspis zdědil.Takže se chci zeptat co stim? mam čekat?nebo zajit za doktorem? v mem věku operace asi vhodna není že?a proc to v chladu je v pohode? Děkuji za každou odpověd!
Milý příteli,
Tvůj problém se nazývá gynekomastie a jedná se o jistý typ dámského poprsí na mužském hrudníku. Zdravotně se nejedná o nic nebezpečného, z kosmetického pohledu to není pěkné. Navíc asi trpíš tzv. protruzí lehce zvětšené mléčné žlázy, zanamená to, že Tvoje mléčná žláza je zvětšená a je uložena velmi povrchově, těsně pod dvorcem a bradavkou. Odstranit tento problém se dá pouze operací v celkové narkoze. Určitý problém je Tvůj věk, běžně se tyto korekce provádějí až po dokončení růstu organizmu, tedy kolem 18. roku. Měl by ses objednat v místě svého bydliště ke konzultaci /za přítomnosti rodičů/ s plastickým chirurgem. Teprve po tomto vyšetření je možno určit možnosti a optimální dobu léčby.
Srdečně Tě zdravím,
prim. MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., plastický chirurg.

Mladý muži,
pravděpodobně se u Vás jedná o stav, který se odborně nazývá gynekomastie neboli dámské poprsí na mužském hrudníku. Obvykle se tento problém řeší až po 18. roce věku. V době kdy jste již právně zcela svéprávný a hlavně- kdy je velmi pravděpodobně Váš biologický vývoj dokončen. Dříve obvykle nemá smysl problém řešit chirurgicky. Ve věku mezi 15.-18. rokem ještě můžete projít řadou změn, jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu. A zasahovat do měnícího se, vyvíjecího se organizmu by se nemuselo vyplatit. Informaci, kterou jste obdržel, prosím neberte vážně. Mléčná žláza je dosti tuhá tkáň a dost dobře ji nelze odsát. Problém gynekomastie spočívá ve zbytnění tukového tělesa, to samozřejmě odsát lze. Jistěže se můžete dostavit ke kvalifikovanému plastickému chirurgovi k nezávaznému konzultačnímu vyšetření, v doprovodu nejméně jednoho z rodičů. Teprve při tomto vyšetření je možno udělat nějaký závěr a rozhodnutí o případné chirurgické léčbě.
Srdečně Vás zdravím,
prim. MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., plastický chirurg.

Vážený Milane,
doporučuji Vám vyšetření endokrinologem a mammologem -UZ prsních žláz. Pakliže vše bude v pořádku, problém lze řešit liposukcí.
zdraví dr. Stratilová
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.