Dobrý den. Ráda bych požádala o radu. Jsem nyní 13 dní po abdo + lipo kyčelní oblasti. Při kontrole mi lékař řekl, že jizva a celý stav je v pořádku. Nicméně - začala mě dost jizva pálit a netuším, jestli je to běžný stav. Jizva není zčervenalá, zhnisaná, nic, vypadá dobře. Ale prostě hoodně pálí, dělá mi to problémy i při chůzi (dost táhne). Stehy mám samovstřebávací, jizvu dle pokynů sprchuji (ale nevím, mám-li již promazávat). Poté desinfikuji, překrývám náplastím, sterilními čtverečky a potě kompresní prádlo (vše dle doporučení operatéra). Může být problémem i to, že již v tuto dobu dost sedím (tudíž hovím bříšku - v tomto stavu jizva v podstatě nebolí) a potom tedy ve vzpřímeném stavu mám "problémy"? Moc díky za váš čas a případnou radu, Blanka
Vážená paní,
na prvním místě dodržujte pokyny operatéra, předpokládám, že k němu docházíte pravidelně na kontroly a převazy. Právě ty kontroly jsou prevencí pooperačních komplikací, případně vznikají-li, může na ně chirurg okamžitě reagovat. Pokud si nejste jistá svým stavem, jste laik, objednejte se na další převaz. Některé nepříjemné vedlejší pocity mohou někdy přetrvávat i několik týdnů. Rámcově se dá říci, že si pečujete o ránu docela dobře. Promašťování jizvy je vhodné až tak po 3 týdnech a později.
Srdečně Vás zdravím,
prim. MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., plastický chirurg.

Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.