Modřina dva roky po sklerotizaci na lýtku

Modřina dva roky po sklerotizaci na lýtku

j.veronika  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
Dobrý den,
v prosinci 2016 jsem byla na odstrnění varixu na vnitřní straně lýtka pomocí sklerotizace. Přestože jsem dodržela pokyny lékaře, mi a noze zůstala "modřina". Bylo mi řečeno, že se to občas stává.
Zajímalo by mě z jakého důvodu k tomuto dochází, zda je pavěpoobnost, že "modřina" sama zmizí či je možné vzniklé zabarvení nějakým způsobem odstaranit. V současné době jsem v šestém měsíci těhotenství a zá se mi, že je to horší než o bylo.
Zpětně bylo lepší mít na noze varix, ktrý byl menší a některé dny méně viditelný než tohle.

Děkuji za odpověď.

Vernika J.
MUDr. Radek Vyšohlíd  |  Premium member  |  Cévní chirurgie  |  Praha, Moravská Ostrava, Poděbrady
  • 25 odpovědí
  • 8 Likes
Dobrý den, jen na základě fotografie je obtížné posuzovat. Možností je hned několik. Ultrazvukové vyšetření předcházelo ošetření sklerotizací? Pokud nikoliv, tak je možné, že se jedná o problém nějakého z hlavních povrchních žilních kmenů. A řešení by tudíž mělo být jiné než sklerotizace. Lokalita na vnitřní straně lýtka a zhoršení v těhotenství (kdy je větší tlak na žilní systém – nyní již konec druhého trimestru) tento názor podporují. Samozřejmě se může jednat pouze o komplikaci sklerotizace, tedy o pigmenty, nebo o teleangiectazie,které se buď ztratí, nebo je nutné sklerotizaci opakovat. Bez dalšího vyšetření však nelze závěr učinit. Aktuálně doporučuji jistě již nosit kompresivní punčochu a používat Venofarmaka. Pokud byste měla zájem, lze udělat jistě ultrazvukové vyšetření, nicméně ošetření bych doporučil až po porodu. Objednání je na telefonu: ‭+  420 ... Zobrazit číslo 420 730 778 150  Telefon ‬. S pozdravem Radek Vyšohlíd
MUDr. David Wadie Shihata  |  Premium member  |  Chirurgie  |  Rychnov nad Kněžnou
  • 20 odpovědí
  • 4 Likes
Dobrý den, podle fotografie se může jednat o zbytkové, drobné varixy tak zvané teleangiectazie, případně pigmentaci po ošetření. Bylo by vhodné vyšetření, které diferencuje jak dále Váš problém řešit. Pokud máte zájem o vyšetření kontaktujte nás na  4945... Zobrazit číslo 494515682  Telefon nebo mailem chirurgierk@seznam.cz.
S pozdravem Dr. Shihata
MUDr. Jana Vybulková Zavadilová  |  Basic member  |  Chirurgie  |  Praha
  • 285 odpovědí
  • 76 Likes
Dobrý den,
podle fotky se zdá, že jde o "metličky" v okolí sklerotizovaného varixu a zbytky hemosiderinové pigmentace po vysklerotizovaném varixu. Bohužel s tím se lze občas setkat a nezabráníte tomu ani dodržováním komprese. V žádném případě ale není lepší nechat varikózní žílu už jen ve vztahu k vašemu těhotenství. Varixy a metličky recidivují a je úplně jedno, jakou metodou je zlikvidujete. Lze zlikvidovat sklerotizací i velké varixy a nemusí dojít k recidivě, zrovna tak mám mnoho pacientů, kteří byli třeba už i na pěti operacích v narkóze a mají další výskyty a tak hledají jinou možnost odstranění. Pokud nemáte oběhové problémy a otoky DK, tak v tomto počasí stejně moc v kompresních punčochách asi chodit nebudete, takže se spíš snažte nohám odlehčovat polohováním a chlazením a po ukončení kojení připadá v úvahu další zákrok.
S pozdravem
MUDr. Jana Vybulková Zavadilová
Bioplastica s.r.o.
1. klinika bioplastické chirurgie
sklerotizace
MUDr. Miloslav Pirkl  |  Basic member  |  Cévní chirurgie  |  Pardubice
  • 8 odpovědí
  • 4 Likes
Dobrý den. Buď se jedná o část varixu, který nebyl sklerotizací dostatečně "zničen" nebo o tzv. "matting" - tedy novotvořené rozšířené povrchové žilky - oba tyto případy lze řešit. Další možností je, že se jedná tzv. hyperpigmentaci nebo fibrotizaci, kde se takto dlouho od zákroku bude již jednat nesjpíše o trvalý pozůstatek. Blíže napoví, pokud se necháte vyšetřit v ordinaci cévního chirurga.

Poraďte se s odborníkem v oboru Léčba křečových žil (varixů)

Související recenze a zkušenosti

IS 17.1.2019
Spokojený/á

Operaci jsem podstoupila měsíc po konzultaci s MUDr. Vyšohlídem. Samotný zákrok byl téměř bezbolestný, stejně tak i následující dny, hojení bez komplikací, již od prvního dne zmizely noční křeče, po 2 týdnech bez problém... Více 

1 Like   2 Komentářů  

Léčba křečových žil (varixů) - Související videa

Doktor ve Vašem okolí