Nadměrné zjizvení tkání po operaci nosu

Witty_P
14. 10. 2014 · Poslední odpověď: 9. 11. 2014

Dobrý den, V září 2012 jsem podstoupila kompletní rhinoplastiku nosu a během prvních měsíců došlo k nadměrnému zjizvení tkání spodní poloviny nosu, které viditelně deformovalo můj nos. V říjnu 2013 jsem byla na reoperaci u stejného doktora. Dle doporučení jsem nos masírovala, ale zjizvení se mi v menší míře objevilo znovu, hlavně v oblasti špičky a hrotu nosu. Když nos zmasíruji, tvrdé jizvy na pár hodin změknou a nos je užší a vypadá souměrně. Jak dlouho ještě bude trvat, než jizvy změknou napořád a jestli vůbec? V zahraničních zdrojích jsem se dočetla, že se tento problém s jizvami řeší injekcemi Kenalogu. Má někdo, prosím, s tím zkušenosti a bylo by to vhodné řešení? Velmi děkuji

Reklama

odpovědi (3)

Všechny odpovědi na tento dotaz pocházejí od kvalifikovaných lékařů

Nejlepší odpověď· 14. 10. 2014

Aplikovat Kenalog do jizev v nose je veliké riziko a je málokdo, kdo dokáže odhadnout dávku, která navíc může být individuě citlivá pro jednotlivé jedince. Stalo se mi, že se mi vykreslil nos od jizev i více než po třech letech. Obvykle do dobtrého stavu při intensivních masážích, dobře poučených operaterem mi jizvy v zásadě ustoupí do roka od operace, proto také, nosy kontroluji po čtvrt roce celý první rok od výkonu, někdy i déle. Hlavní roli hraje silná, porovitá, acne zanícená kůže, která je pro toto velkým rizikem. Proto některý z mých učitelů radši ani takovéto nosy operoval, nebo velice nerad. Já na to riziko předem upozorňuji. Vracím se k původnímu dotazu - Kenalog bych do nosu nikdy neaplikoval. Přehnané vstřebání jizev po tomto preparátů může přinést i katastrofální nevratné výsledky. Dělám nosy více než 20 let..
Zdraví MUDr. Tomášek, plastický chirurg, 607990077
vedoucí lékař Centra estetické plastické chirurgie DaTOM
www.plasticka-chirurgie-praha.cz, plastika@datom.cz

Vyjadřujte se, prosím, ke kvalitě našich odpovědí...

Praha
Plastický chirurg
9. 11. 2014

Určitě můžete, všechny kontakty najdete na Hezký zbytek víkendu!

(0)
Praha
Plastický chirurg, Estetický lékař ...
15. 10. 2014

Souhlasím s kolegou Tomáškem, že kenalog je velmi riskantní, pokud kortikoidy, tak slabší. Na podobný typ jizev je asi nyní nejlepší kombinace pulzního barvivového laseru a frakčního laseru, ale musel bych případ vidět. Též souhlasím, že tlakové masáže a čas zmohou hodně a neriskoval bych Kenalog.

(0)
Praha
Plastický chirurg, Estetický lékař ...
Reklama

Najít další otázky

Podobné dotazy

Rhinoplastika
2 odpovědi, nejnovější odpověď: 15. 4. 2021
Rhinoplastika
Žádné odpovědi
Operace očních víček
8 odpovědí, nejnovější odpověď: 30. 3. 2016
Rhinoplastika
2 odpovědi, nejnovější odpověď: 8. 6. 2007
Rhinoplastika
1 odpověď, nejnovější odpověď: 22. 7. 2025
Zvětšení prsou
2 odpovědi, nejnovější odpověď: 14. 4. 2014
Rhinoplastika
6 odpovědí, nejnovější odpověď: 22. 11. 2018
Septoplastika
2 odpovědi, nejnovější odpověď: 25. 5. 2023
Rhinoplastika
2 odpovědi, nejnovější odpověď: 18. 3. 2015

Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.

Poradit pacientovi
Zeptejte se lékaře