Dobry den. Prosim o jakoukoli odpoved... Je mozne, aby byl nos otekly po peti mesicich po operaci (mekke i tvrde casti), a to tak ze je stale do sirky vetsi nez pred operaci a spicka nosu taktez? Masaze si delam tak jak mi poradil operater a to pouhym klepanim na obe strany. Je mozne, ze za dalsich par mesicu by se mohl nos samovolne zúžit? Nebo uz mam spise pocitat s tim, ze jsem jeden z tech nepovedenych pripadu? (ach to stesti mi preje)
Dobrý den,
po kompletní rhinoplastice jsou všechny operované struktury nosu zhojeny již 4 týdny od operace. Jiná věc je však jizvení. Základní tvar nosu je již po 5 měsících jasný, avšak přestavba vzniknuvšího jizevnatého vaziva může trvat mnoho měsíců, i přes rok. Proto se případná reoperace nosu nedoporučuje dříve než po uplynutí 1 roku od operace, spíše později. Máte tedy ještě určitou šanci, že se stav ještě alespoň trochu zlepší. Pokračujte nadále v tlakových masážích a při příští návštěvě Vašeho operatéra se na tento problém neváhejte zeptat. Klepání na příslušnou oblast nepovažuji za správnou tlakovou masáž. Tedy Vám doporučuji : přiložte plošně oba ukazováky plo straně nosu /v místě, kde byly nosní kůstky odsekány od čelisti/ a silně, bez pohnutí prstem, na tuto plochu tlačte po dobu 30 sec. Pak totéž plošně proveďte ze strany nosních kůstek, silný tlak půl minuty. Třetí místo je hrot nosu - ze stran uchopte hrot nosu palcem a ukazovákem a oběma prsty proti sobě mírně tlačte, opět půl minuty. Všechna tato místa byste měla popsaným způsobem promasírovat asi 15 x až 20 x za den. Jde o to, že střídáním prokrvení a odkrvení tkání se urychlí proces přestavby jizevnaté tkáně. S pozdravem,
Prim. MUDr. V. Víšek, CSc., plastický chirurg.

Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.