Dobry den, jsem 10. den po augmentaci. Měla jsem drény, z pravého prsu teklo podstatně víc, v nemocnici jsem zůstala o 10 hodin déle. Když už neteklo, propustili mě do domácího léčení. Včera se pod tím pravým prsem, přes celou jizvu a kousek na obě strany od jizvy udělala modřina a lehce přes tampony prosakuje i krev (opravdu jen trošku). Prsa jsou stejně velká, stejného tvaru, na tom pravém je ještě více otok. Moc prosím o názor, jestli je to v pořádku nebo se mám nějak znepokojovat, vyhledat operatéra? Prosím o názor a informaci, proč ta krev vytéká. Moc děkuji!
Vážená slečno,
dreny se odstraňují obvykle po 24 hodinách, a to v situaci, kdy objem odsátí je minimalizován. Na naší klinice se nepočítá doba hospitalizace na hodiny, ale dny - pokud se drenáž odstraní, musí mít chirurg jasný přehled v následujících 24 hodinách, že je vše v operačním poli v pořádku a nehrozí komplikace. Krev může v prvých 2-3 dnech lehce "špinit" přiložené čtverce gázy na ráně. Též působí gravitace a někdy se po několika dnech mohou objevit i podkožní hematomy v oblasti pod prsní rýhou. Důležité však je, aby nedošlo k nějaké objemové změně prsu - ve smyslu zvětšení. To by pravděpodobně znamenalo, že je v dutině kolem implantátu hematom, tedy nějaký objem krve. Pokud je objem významně větší, oproti druhé straně, obvykle je nutno revidovat a evakuovat hematom. Rozhodující slovo, samozřejmě, musí mít operatér. Ve Vaší současné situaci Vám doporučuji téměř absolutní klid, tj. jen minimálně hýbat horními končetinami. Dále - celkem určitě nosíte speciální podprsenku - tuto snímat jen pro potřeby osobní hygieny. A přes podprsenku, případně prso, chladit zevně ledem. Pro klid na duši byste měla během, odhaduji, nejpozději do 3-4 dnů navštívit svého lékaře, jistě si Vás zve na kontroly.
Srdečně Vás zdravím
prim. MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., plastický chirurg
Esthesia, Praha
Dobry deň, v týchto prípadoch určite kontaktovať kliniku ,resp. operatéra, ktorý daný výkon uskutočnil. Riziko nadmerného hematómu - infekcia, rozpad rany z tlaku a v neposlednom rade riziko rotácie implantátu, vznik serómu a asymetrie a s tým spojené komlikácie.
S pozdravom Miloš Križko, Brandeis clinic,
Dobrý den,
pokud by krev z rány vytékala delší dobu a ve větším množství, rozhodně bych Vám doporučila obrátit se na Vašeho operatéra. Hematomy a otoky jsou po augmentaci obvyklé. Upřímně doufám, že už je vše v pořádku.
S pozdravem
Petra Řehořková
Petra Clinic, Klinika estetické medicíny
Dobrý den, hematomy jsou téměř po každé operaci. Otázka vytékání krve z rány... bez vyšetření a znalosti průběhu operace a pooperačního hojení se nelze vyjádřit. dr.Paděra
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.