Odmítnutí zákroku rhinoplastiky kvůli přitomnosti metacrillu

Veronika928187
1. 7. 2020 · Poslední odpověď: 8. 7. 2020

Dobrý den, obracím se s žádostí o radu. Byla jsem na 2 konzultacích různých klinik, týkající se plastiky nosu (jakákoli změna vítána ať už velká rhinoplastika, či jen drobná úprava). Operace mi nebyla doporučena z důvodu již přítomného metacrillu, který byl aplikován před lety. Jeden operatér tuto látku vůbec neznal, druhý ano a uvedl, že v podstatě operace není možná...ráda bych věděla váš názor na tuto látku. Při tehdejší aplikaci jsem byla upozorněna, že se dá vyndat v případě zájmu. A určitě jsem nebyla upozorněna na riziko zánětlivosti, které metacrill může způsobovat. Prosím o váš názor. Děkuji velice

odpovědí (7)

Všechny odpovědi na tento dotaz pocházejí od kvalifikovaných lékařů
Praha · 8. 7. 2020
Nejlepší odpověď
Jen tak odhadem si troufám říci, že aplikovaný materiál může brzdit prokrvení kůže nad ním a vzhledem k tomu, že se kůže nosu prakticky v celém rozsahu zvedá, je zde riziko, že může vypadnout kus kůže.
Zdraví MUDr. Tomášek, plastický chirurg,
Vyjadřujte se, prosím, ke kvalitě našich odpovědí…
Premium
A neprovedou z jakého důvodu? Paděra
Premium
Praha · 3. 7. 2020
Dobry den,
Ellanse je v zasade latka, se kterou - na rozdil od Metacrillu, problemy nejsou.. operovat v terenu po Ellanse bych se urcite nebal...
Samozrejme je osobni konzultace podminkou.

S pozdravem
PP
Premium
Praha · 2. 7. 2020
Dobry den Veroniko,
V zasade pritomnost Metacrillu neni kontraindikaci k rhinoplastice, ale muze ji komplikovat co se hojenima vysledku tyce. Neznam zadneho plastickeho chirurga, snad ani dermatologa, jenz tento material pouziva. Na druhou stranu je nutne rict, ze jsem mel nekolik klientu jako soudni znalec, jenz resili ruzne komplikace s touto latkou. Takze chapu, ze se kolegum do “nosu s Metacrillem” nechce..
Premium
3 adresy v Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Praha (kraj)... · 2. 7. 2020
Dobrý den, souhlasím, tato látka může operaci ztížit, jelikož se dá odstranit jen částečně.

S pozdravem
MUDr. Andrea Musilová
Premium
Dobrý den, operaci by neměl komplikovat , ale může ji jistě ztížit. Odstranit se dá pouze část této látky, což může komplikovat výsledek operace, kdy v nose zůstane něco navíc. Ale píšete, že při aplikaci Vám bylo odstranění nabídnuto. Tak v čem je problém? Dr. Paděra
Dobrý den,
zajímalo by mě, kdo vám řekl, že se bioplastický materiál Metacrill "dá vyndat". Pracuji s ním už 9 let k plné spokojenosti klientů, kteří chtějí trvalý přirozený efekt vytvořený vlastní tkání (neokolageneze vyprovokovaná mikrosférami PMMA). Materiál není výplň, ale aplikuje se infiltrativně, takže "vyndavání" mikrosfér velikosti střední lidské buňky (40 tisícin milimetru) je opravdu holý nesmysl. Tyto mikrosféry jsou naprosto inertní, takže zánětlivá reakce tkáně po několika letech je více než nepravděpodobná a dosud není popsána u tohoto konkrétního materiálu ani v kazuistikách. Také potřeba tkáň nebo mikrosféry "vyndavat" je nepravděpodobná, protože změny objemu po jedné aplikaci nejsou v dané oblasti nikdy tak výrazné, aby to někdo chtěl. Tento materiál se díky této základní vlastnosti používá již století k výrobě různých implantátů v neposlední řadě k výrobě nitrooční čočky. Aplikovaná tkáň je od ostatní tkáně nerozeznatelná ani pohmatem ani peroperačním pohledem. Mikrosféry by bylo možné najít pouze v histologickém vyšetření aplikované tkáně. Aplikovanou tkáň lze operovat a srůstá stejně, jako neaplikovaná a nikdo peroperačně nepozná, zda byla či nebyla tkáň aplikovaná. Nicméně stejně nerozumím tomu, jak by mohla rhinoplastiku tvrdé části nosu komplikovat aplikace tkání v měkkých oblastech - tedy podkoží asi nejspíše kořene a hřbetu nosu, což jsou nejběžnější indikace aplikace Metacrillu z důvodu vyrovnání.
Více info najdete na mých stránkách bioplastica ne


Zeptejte se lékaře